Geopark: Egeskov Slot

Gå i historiens spor

Historien om de smukke grunde ses tydeligt i bygningen samt den omkringliggende have og kulturlandskabet domineret af Egeskov herregårdslandskab med skove, store marker og alléer som hovedtræk.

Forud for reformationen i 1536 fik de politiske uroligheder under Grevefejden (1534–36) mange af datidens godsejere til at bygge deres herregårde som svære at erobre borge. Sådan var det med ejeren Frands Brockenhuus, der opførte sit slot Egeskov midt i en sø. Ifølge legenden blev slottet bygget på et fundament af egepæle, der var slået ned i jorden, og det var så grundigt, at det tog en hel egeskov at bygge. Herregårdens navn er ofte forbundet med denne historie, men bygningens navn er af en tidligere dato end selve bygningen. Egeskov stod sandsynligvis færdig i 1554.

Grundtanken bag bygningen var, at den skulle tjene som et militært forsvar, hvilket er tydeligt synligt. I tilfælde af et angreb kan man overgive en bygning og fortsætte med at kæmpe fra den næste. Dobbeltvæggen er så tyk, at den rummer både trapper og en vandbrønd for at forhindre mangel på vand i at blive et problem under en belejring. De ydre vægge var forsynet med embrasures og machicoulations, hvor man kunne hælde kogende vand eller varm tjære på fjenden. Fra tårnet kunne man skyde mod fjenden.

Niels Krag den Yngre anlagte Egeskov have øst for søen omkring 1730. Pavilloner såvel som springvand blev bygget i tråd med tidens tendenser.

I dag er Egeskov Parks haver i renæssance, barok og engelsk stil, men du finder også en bondehave, en herregårds køkkenhave og en fuchsiahave på grunden. Egeskov park har været åben for offentligheden siden 1960'erne og i 1986 blev hovedbygningen også åbnet.

Opdateret af:
VisitLangeland visit@langelandkommune.dk
VisitLangeland

  • Geopark: Egeskov Slot
  • Egeskov Gade 18
    5772 Kværndrup
  • Tlf. (+45)