Geopark: Egeskov Slot

Geopark: Egeskov Slot

Egeskov Gade 18

5772 Kværndrup

Foto: Egeskov Slot

Egeskov Slot fotograferet fra parken

Historien læses tydeligt i bygningen samt den omkringliggende have og kulturlandskabet, som er domineret af herregårdslandskab med skove, store marker og alléer som hovedtræk.

Forud for reformationen i 1536 fik de politiske uroligheder under Grevefejden (1534–36) mange af datidens godsejere til at bygge herregårde, som var svære at erobre. Således også ejeren Frands Brockenhuus, der opførte sit slot Egeskov midt i en sø. Ifølge sagnet blev slottet bygget på et fundament af egepæle, der var slået ned i jorden, og det var så grundigt, at det krævede en hel egeskov. Herregårdens navn er ofte forbundet med denne historie, men slottets navn er af en tidligere dato end selve bygningen. Egeskov Slot stod sandsynligvis færdig i 1554.

Grundtanken bag bygningen var, at den skulle tjene som et militært forsvar, hvilket er tydeligt synligt. I tilfælde af et angreb kan man overgive en bygning og fortsætte med at kæmpe fra den næste. Dobbeltvæggen er så tyk, at den rummer både trapper og en vandbrønd for at forhindre mangel på vand under en belejring. De ydre vægge var forsynet med forsvarsmure, hvor man kunne hælde kogende vand eller varm tjære på fjenden. Fra tårnet kunne man skyde mod fjenden.

Niels Krag den Yngre anlagde Egeskov have øst for søen omkring 1730. Pavilloner såvel som springvand blev bygget i tråd med tidens tendenser.

I dag er Egeskovs haver i renæssance, barok og engelsk stil, men du finder også en bondehave, en herregårds køkkenhave og en fuchsiahave på grunden. Egeskov park har været åben for offentligheden siden 1960'erne og i 1986 blev hovedbygningen også åbnet.

Egeskov har noget for hele familie – store som små. Oplev Danmarks smukkeste have, den fantastiske Legeskov med legepladser for alle aldre og en enorm labyrint, udstillinger med veteranbiler, -motorcykler og -fly. Selvom grev Ahlefeldt og hans familie til daglig bor på slottet, er der mulighed for at komme indenfor og se de mange flotte sale.

Hoteller i nærheden af Geopark: Egeskov Slot

 • Brobyværk Kro

  15,66 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  17,02 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Hotel Knudsens Gaard

  23,49 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Frederik VI's Hotel

  30,9 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Munkebo Kro

  31,41 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Tornøes Hotel

  32,16 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  43,55 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Hotel 6400

  52,84 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  53,95 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  65,66 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel