Harridslevgaard Slot

Harridslevgaard Slot

Assensvej 3

5400 Bogense

Telefon: +45 6481 2044

Foto: Børge Pedersen

Slottet Harridslevgaard med tårnet forrest

Foto: Børge Pedersen

Indgangen til Harridslevgaard

Foto: Børge Pedersen

Slotsgården ved Harridslevgaard med rhododendronbusk

Harridslevgaard Slot ved Bogense er en smuk renæssancebygning.

Harritslevgaard eller Harridslevgaard?

Harritslevgaard eller Harridslevgaard? Slottet bliver stavet på flere forskellige måder, men det udtales på samme måde. Vi staver det på den fynske måde, så det er Harridslevgaard. Det tidligere gods var engang en herregård, der med navnet Haræslef i Valdemar Atterdags Jordebog i 1231 var en del af kongens ejendom.

Haræslef hørte med et par afbrydelser under Kronen til 1560, og Danmarks gamle konger og dronninger har også boet her. Vikingehelten Palnatoke boede her i 900-tallet sammen med sin fostersøn Svend Tveskæg. Hvis du kigger på marken foran Harridslevgård fra Odensevej, kan du se en gammel gravhøj. Den bliver kaldt Palnatokes Høj, og man sagde at den gamle  fynske helt blev begravet her.

Den gamle middelalderborg er her ikke mere. Den blev revet ned, da kongens rådgiver Breide Rantzau købte herregården i 1589, og i dag eksisterer det smukke og velbevarede renæssanceslot, som han fik opført fra 1606.

Anne, Christiane og de andre ejere

Breide Rantzaus søn Cai arvede Harritslevgård, og efter Cai Rantzaus død var hans enke Anne Lykke ejer af herregården. Hun havde et forhold til Christian den 4.s ældste søn, og det var kongen ikke begejstret for! Anne Lykke blev bl.a. anklaget for at stå i forbindelse med en troldkvinde og fængslet. Hun slap dog fri og fik en anden ægtemand.

Harritslevgaard havde forskellige ejere, inden adelskvinden Christiane Hoppe kom til. Hun giftede sig som 26-årig med den 49-årige Hans Lassen til Harridslevgaard. Han døde efter 5 års ægteskab, og Christiane arvede slottet efter sin mand og opbyggede Danmarks største stutteri, mejeri, smuk have og et succesfuldt landbrug. Efter Christianes tid gik det dog dårligere for de skiftende ejere, der solgte mere og mere jord fra.

I 1829 blev herregården solgt til Andreas Erich Heinrich Ernst Bernstorff-Gyldensteen fra Gyldensteen. I de næste 150 år stod Harritslevgaard ofte tom. I 1963 solgte Carl-Johan Bernstorff hovedbygningen og haven til Frank Nicolajsen, mens avlsgården og jorden forblev en del af godset Gyldensteen. I 1980'erne blev Harritslevgaard solgt til familien Schimko og var i familiens eje indtil 2023.

Er der spøgelser på Harridslevgaard?

Christiane Hoppe ejede Harridslevgaard fra 1740 til 1769 og skabte herregårdens storhedstid med stutteri, der solgte heste til Østrig, Frankrig og Italien, stort mejeri og succesrigt landbrug. Foged Niels Hunderup var med til at skabe dette, men han var i modsætning til Christiane meget upopulær, fordi man anså ham for en bedrager, der snød bønderne for penge. Han var også en meget streng mand, der efter sigende slog sin søster ihjel, fordi hun blev gravid uden for ægteskab.

Efter Niels Hunderup døde, kom han da heller ikke i himlen - han blev ved med at gå igen, og man så ham på sit gamle kontor og på sin grå hest. Flere præster prøvede at mane ham i jorden uden succes, men en kapellan var stædig og fik ham manet i jorden for evigt.

Christiane Hoppe skulle også gå igen som Den Hvide Dame, men hun er noget mere fredelig - og hun har da også haft en mere fredfyldt tid på herregården.

Harridslevgaard i dag

I dag er slottet i privat eje under THORNICO v/ Thor og Christian Stadil.

Harridslevgaard er løbende blevet renoveret gennem årene.

Den imponerende riddersal på 400 kvm er den største i privateje i landet.
Middelalderkælderen er bygget før den nuværende slotsbygning kom til, og den er derfor noget af det ældste på hele Nordfyn. Kælderen har smukke hvælvinger og rummer også slottets store, flotte køkken.

Adgang

Harridslevgaard er ikke åben for for offentligheden.

Den flotte bygning kan ses fra vejen.

Hoteller i nærheden af Harridslevgaard Slot

 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  13,01 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Frederik VI's Hotel

  16,61 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  23,97 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  25,71 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Hotel Vejlefjord

  26,62 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Munkebo Kro

  30,19 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Brobyværk Kro

  36,15 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Tornøes Hotel

  36,66 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Hotel Hedegaarden

  38,95 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Jørgensens Hotel

  39,03 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel