Havhesten - skulptur i Odense Å

Gå i historiens spor

Ved indgangen til Munkemose er det umuligt at overse dette kraftfulde, fnysende fabeldyr med en havfrue på ryggen. Kunstneren fandt inspirationen til værket i H.C. Andersens teaterstykke Agnete og Havmanden, nærmere bestemt i Agnetes Vuggevise, der er en del af et af H.C. Andersens mere dramatiske digte. Andersen havde meget høje forventninger til digtet og omskrev det senere til teatret. Digtet og teaterstykket havde et kort og turbulent liv, der aldrig indfriede forfatterens håb.

Skulpturen i Munkemose har dog haft en plads i solen siden 1939. Kunstværket viser en vild havhest med en havfrue på ryggen, der stejler energisk i vandet - ligesom i digtet.

Oprindeligt arbejdede Liisberg på en mindre skulptur, der skulle placeres ved Odense Friluftsbad i udkanten af byen, men Forskønnelsesudvalget i Odense Kommune besluttede at så smukt et værk skulle placeres i centrum - heraf den fine placering i byens bedste park. Skulpturen er udført i bronze.

Den danske billedhugger Carl Hugo Liisberg startede i lære på den Kongelige Porcelænsfabrik i 1913 - 15 og studerede senere under Antoine Bourdelle i Paris i 1920. Han skabte primært dyreskulpturer i glaseret stentøj. Han er kendt for sit realistiske og dynamiske udtryk.

Opdateret af:
VisitOdense joan@visitodense.com
VisitOdense

  • Havhesten - skulptur i Odense Å
  • Ved slusebroen
    5000 Odense C