Hjemmeværnsmuseet

Foto: Aabenraa Tourist

Frøslev lejren

Den selvejende institution "Hjemmeværnsmuseet" er oprettet i 1988 i den historiske Frøslevlejr og er et landsdækkende kulturhistorisk museum, der rummer hjemmeværnets historiske udstilling.

Den bærende idé i hjemmeværnets historiske Udstilling er at beskrive hjemmeværnets udvikling set i forhold til begivenheder i den omgivende verden.

Udstillingen er opdelt i fire epoker således: 1. epoke er 1940'erne med hjemmeværnets oprettelse, 2. epoke er 50'erne med velstand og fremgang, 3. epoke er 60'erne, 70'erne og 80'erne med den kolde krig, og 4. epoke dækker 90'erne og fremtiden.

Rummæssigt er udstillingen opdelt tilsvarende, og i et lille separat rum kaldet en "tidsmaskine", vil den besøgende blive indført i den pågældende periode gennem en beskrivelse af karakteristiske og tidstypiske begivenheder og ting, bl.a. ved audio-visuelle virkemidler.

Brigadesamlingen har fra 1989 haft til huse i Hjemmeværnsmuseet og er en udstilling om Den Danske Brigade DANFORCE, der blev opstillet og uddannet i Sverige 1943-45. Brigaden, der nåede op på ca. 5.000 frivillige, heraf 300 lotter, bestod hovedsagelig af danske militære, som var beordret eller flygtet til Sverige, samt af modstandsfolk og jøder, der måtte flygte fra Danmark. Brigaden returnerede til Danmark den 5. maj 1945 og løste derefter en lang række bevogtningsopgaver, bl.a. ved den dansk/tyske grænse.

Der gennemføres løbende særudstillinger, der belyser skiftende perioder eller emner af hjemmeværnets tilværelse.
Der kan aftales foredrag og rundvisning af 1-2 timers varighed efter besøgets art. Indholdet kan afpasses efter deltagernes alder, førlighed og udviklingstrin og dækker dansk sikkerheds- og forsvarspolitik med vægten på det frivillige forsvar. Rundvisningen kan kombineres med besøg ved andre seværdigheder af militærhistorisk betydning i Slesvig/Sønderjylland.
Hoteller i nærheden af Hjemmeværnsmuseet

 • Bov Kro

  2,44 km

  Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

  Læs mere : Bov Kro
 • Benniksgaard Hotel

  14,77 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Kokkene tilbereder aftenens menu med udgangspunkt i gamle traditioner, men tilpasset nutidens smagsløg.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Hotel Røde-Kro

  25,51 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Røde-Kro
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  30,18 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel Tønderhus

  31,16 km

  I centrum af Marskens hovedstad ligger Hotel Tønderhus. Én af hotellets stolte traditioner er at kræse om gæsterne fra første færd. I den hyggelige restaurant serveres velvære med et glimt i øjet. Tønder er et naturligt udgangspunkt for store oplevelser, f.eks. Sort Sol i det barske marskland.

  Læs mere : Hotel Tønderhus
 • Hotel 6400

  31,71 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Abild Kro & Hotel

  33,47 km

  Bo i naturskønne omgivelser på Abild Kro & Hotel, der ligger i Sønderjylland, midt i marsken og tæt på den tyske grænse. Oplev fænomenet Sort Sol eller den skønne natur ved Vadehavet. Glæd dig til at blive kræset om og få fantastisk service fra personalet.

  Læs mere : Abild Kro & Hotel
 • Agerskov Kro

  34,45 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Gram Slotskro

  53,3 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Tyrstrup Kro

  58,28 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro