Jels Kirke

Foto: VisitVejen

Interiør i Jels Kirke

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Jels Kirke

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Jels Kirke

Beliggenheden tæt ved søen hænger sikkert sammen med, at søen ifølge gamle kilder, i det 10. århundrede blev anvendt til den hellige dåb.Den nuværende kirke består af langhus og tårn, og blev tegnet af arkitekt Laurits Albert Winstrup. Kirkerummet har pulpiturer og en halvcirkulær alterplads. Granitkvadre fra den gamle kirke er genanvendt som sokkel og mur til vindueshøjde. To indhuggede relieffer kan stadig ses i form af indhuggede menneskehoveder i øst-hjørnet. På vestsiden findes en løve og på nordsiden et aftryk af en kvindefod, som tegn på, at kirken er indviet til Sct. Anna.

Hovedparten af inventaret i Jels Kirke stammer fra kirkens opførelse i 1854. Altertavlen består af et basrelief, dvs. en gipsafstøbning af Nadverens indstiftelse oprindeligt udført af Thorvaldsen til Vor Frue Kirke i København. Enkelte figurer fra den gamle kirkes altertavle hænger på væggene bl.a. en 1,35 m høj figur af Maria med barnet og et sengotisk korbuekrucifiks. Døbefonten af granit er oprindelig romansk, men blev tilpasset i 1854. Desuden er altersølvet, bibel og 2 drejede lysestager med bladguld bevaret fra den gamle kirke.  

Kirkegården er hegnet af kampestensdiger. På kirkegården findes som så mange andre steder i Sønderjylland mindesten over sognets faldne i 1. verdenskrig. I 2017 blev kirkegården renoveret med stisystemer, handicapvenlig adgang m.m.

Den gamle kirke led tilsyneladende noget overlast i svenskekrigene, fordi jernankre blev taget ud af murene, så hele vestmuren faldt sammen.

Afstand til Hærvejen: 
Vandrerute: 0,1 km
Cykelrute: 0,1 km

 

Hoteller i nærheden af Jels Kirke

 • Gram Slotskro

  11,59 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Tyrstrup Kro

  16,87 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Agerskov Kro

  25,66 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Hovborg Kro

  32,27 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Hotel Røde-Kro

  32,9 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Røde-Kro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  41,26 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Svanen Billund

  41,57 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Refborg Hotel Billund

  41,78 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  44,19 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Hedemarken

  46,59 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken