Johannes Lauridsen, buste foran Vejen Station

Johannes Lauridsen, buste foran Vejen Station

Banegårdspladsen 1

6600 Vejen

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Johannes Lauridsen, statue foran Vejen Station

Foto: Museet Sønderskov

Beskrivelse af Johannes Lauridsens iværksætteri

Johannes Lauridsen var bonde og fabrikant i en tid, hvor landbrugets udvikling gik hånd i hånd med den trafikale og industrielle. Han voksede op på fødegården Grønvang, der i dag ligger midt i Vejen by, ca. 0,5 km vest for banegården. Grønvang blev dengang drevet sammen med to andre gårde. Ved siden af landmandsvirket drev han en virksomhed, der lavede dræn og et mejeri. i 1878 startede han fabrikation af cikorie, der i hine tider blev brugt som kaffeerstatning. Senere kom Margarinefabrikken Alfa til, en maskinfabrik og en tagpapfabrik.  Den centrale placering ved den nye jyske tværbane var et godt sted at drive virksomhed. Iværksætteren Johannes Lauridsen var også med til at etablere Banken for Vejen og omegn. Så med sin driftighed satte han meget stort præg på det bybillede, som vi kan se i dag. Både tagpap og margarine produceres stadig i Vejen. 

Johannes var også politisk aktiv, nationalt sindet og grundtvigsk i sit udgangspunkt, og han var både sognerådsformand i Vejen og landstingsmand. 

Du kan læse mere om Johannes Lauridsens erhvervsmæssige virke i denne pdf fil. Det er materiale udarbejdet af Museet Sønderskov. 7

Mindestenen med buste blev rejst i 1928. 

Afstande
Hærvejens vandrerute 0 km
Hærvejens cykelrute 0,1 km

Hoteller i nærheden af Johannes Lauridsen, buste foran Vejen Station

 • Hotel Hovborg Kro

  19,04 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Gram Slotskro

  20,82 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Tyrstrup Kro

  24,66 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Hotel Svanen Billund

  28,1 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Refborg Hotel Billund

  28,2 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Hotel Hedemarken

  32,72 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  35,85 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Agerskov Kro

  38,51 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Hedegaarden

  38,79 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  38,9 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel