Kannikegården i Ribe - prisbelønnet arkitektur

Foto: Destination Vadehavskysten

Kannikegården på en sommerdag

Foto: Destination Vadehavskysten

Kannikegården på en vinterdag

I perioden efterår 2014 - vinter 2016 blev Kannikegården af Ribe Domsogns Menighedsråd opført som menighedshus og som ramme for kirkelige kontorer i Ribe.

Bygningen er tegnet af arkitektfirmaet Lundgaaard & Tranberg, København, som vandt opgaven ved en konkurrence i 2012. Bygningen rummer kirkegårdsforvaltning, kordegnekontor, provstiadministration samt kontorer for præster og organister i byens to sogne. På 2. sal er der en sal, som benyttes til koncerter, møder og foredrag.

I bygningens "kælder" er der rester af et tidligere kannikeklosters spisesal (refektorie). Klosteret brændte i 1176, og ruinen anses for at være noget af det ældste teglstensbyggeri i Danmark.

Kannikegården er overvejende opført i beton, stål, glas og tegl. Teglet som præger bygningen, er i et specielt format (34 x 70 cm) og fremstillet hos Petersen Tegl ved Nybøl Nor. Leret er hårdt brændt og af engelsk oprindelse. Den middelalderlige rest af processionsgangen er sammenbygget med det nye hus.

Bag Kannikegården er der en have, som med terrasser fører ned til ruinens base, der kan ses gennem glasvægge. Herfra kan  man bevæge sig rundt om bygningen og fornemme kulturlagenes voldsomme tykkelse på stedet. 

I årene  2008/2009 og 2011/2012 blev der foretaget arkæologiske undersøgelser af hele det nu bebyggede område, hvor de formentligt ældste kristne begravelser i Danmark (890-erne) samt den bevarede ruin blev fremdraget, desuden et fragment af en runesten og omkring 100.000 løse genstande.

Arbejdet med bygningen har været lagt i hænderne på firmaet Jorton som en hovedentreprise med 9 underentreprenører.

Bygningen er finansieret med branderstatningen, lån i stiftsmidlerne samt fondsstøtte.

Ruin- og havedelen er finansieret med støtte fra fonden Realdania.

De Første Kristne - Danmarks ældste kristne kirkegård

I sommeren 2021 blev det muligt at komme helt ned til ruinen. Samtidig kan man se hvor der er fundet grave og man kan via touchskærme gå endnu mere på opdagelse i historien.

Kannikegården kan besøges ved arrangerede, guidede ture. Ruinen kan også beskues med guide, hvor man kommer inden for glasset og ser ned på ruinen. Kontakt +45 75 42 03 50 eller anms@km.dk

Hoteller i nærheden af Kannikegården i Ribe - prisbelønnet arkitektur

 • Gram Slotskro

  18,97 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Agerskov Kro

  32,14 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Hovborg Kro

  32,96 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Abild Kro & Hotel

  39,23 km

  Bo i naturskønne omgivelser på Abild Kro & Hotel, der ligger i Sønderjylland, midt i marsken og tæt på den tyske grænse. Oplev fænomenet Sort Sol eller den skønne natur ved Vadehavet. Glæd dig til at blive kræset om og få fantastisk service fra personalet.

  Læs mere : Abild Kro & Hotel
 • Billum Kro

  42,13 km

  Billum Kro er en ægte landevejskro, hvor du bliver mødt af fantastiske og nærværende værter. Beliggenheden tæt ved Vesterhavets skønne strande, Nationalpark Vadehavet samt det nye bunkermuseum Tirpitz, gør kroen til et oplagt udgangspunkt for dig, der søger gode oplevelser i det vestjyske.

  Læs mere : Billum Kro
 • Hotel Tønderhus

  44,44 km

  I centrum af Marskens hovedstad ligger Hotel Tønderhus. Én af hotellets stolte traditioner er at kræse om gæsterne fra første færd. I den hyggelige restaurant serveres velvære med et glimt i øjet. Tønder er et naturligt udgangspunkt for store oplevelser, f.eks. Sort Sol i det barske marskland.

  Læs mere : Hotel Tønderhus
 • Tyrstrup Kro

  44,89 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Hotel Rode-Kro

  46,27 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Rode-Kro
 • Hotel Hedemarken

  48,9 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken
 • Refborg Hotel Billund

  49,91 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund