Marsvinfangst

Foto: VisitMiddelfart

Marsvinfangst

Foto: VisitMiddelfart

Marsvinfangst

Foto: VisitMiddelfart

Marsvinfangst

Marsvinfangst tilbage i tiden

I Lillebælt blev der i flere århundreder drevet organiseret jagt på marsvinet. Det vides ikke præcist hvor lang tid, men historien spores tilbage til 1500-tallet. Sporet er en regnskabsbog hvor der er anført en levering af marsvineflæsk fra Middelfart. I 1520 vides det, at Hindsgavl Slots lensmand har leveret marsvin til kongen.

I Lillebælt jagede man i århundreder verdens mindste hval – marsvinet. Det var marsvinjægernes laug på 30 mand, der stod for den omfattende jagt. Siden 1959 har byen haft et laug, der værner om den enestående historie.

Marsvinjægerne sejlede i deres 10 både ud fra Middelfart for at indtage deres kendte positioner efter et gennemprøvet system i Lillebælt syd for Fænø og ved indløbet til Gamborg Fjord. Når marsvinene som regel i småflokke på 3-5 dyr kom op gennem bæltet fra Østersøen, varskoede de første både de øvrige både.

Marsvinjægerne slog med grene i vandet for at skræmme de lydfølsomme dyr til at fravige deres kurs. Bådene tvang herefter marsvinene hen mod fjordens munding øst for Fønsskov Odde. Her lå andre både parat, samtidigt med at nogle af de første både deltog i forfølgelsen. De opskræmte marsvin blev tvunget ind på lavt vand med Svinø, hvor jægerne ved hjælp af et langt garn omringede dyrene og trak dem ind mod strandbredden. De døde marsvin blev læsset i bådene og sejlet til Middelfart. Her udvandt man olie fra marsvinets spæklag, som blev brugt til lampeolie.

Marsvinet

Middelfarts historie er knyttet tæt sammen med marsvinene. Marsvinet lever i Lillebælt, og de observeres ofte i farvandet mellem Strib og Fredericia, under Den Nye Lillebæltsbro og hen mod Den Gamle Lillebæltsbro.

Marsvindagen

Marsvindagen er en tilbagevendende event med fokus på historien om marsvinet. Kom til Middelfart denne dag i maj, og hør historien, se optoget gennem byen, og se den smukke marsvinbrønd i Middelfarts gl. bydel.

Hvalsafari/marsvintur

I dag er hvalsafari en populær attraktion i Middelfart. Det er en dejlig oplevelse, hvor I er på vandet i 3 timer. Fortællingen om marsvinene og marsvinfangsten er spændende, og naturen fantastisk. På hvalsafari turene bliver historien netop fortalt, og både AVENTURA og MIRA3 har lytteudstyr ombord, så du som gæst kan høre marsvinets særlige klikkelyde.

Kundeudtalelse om hvalsafari

"Stor ros til Aventura for en super oplevelse. Der er ikke lovet for meget når I reklamerer med oplevelser i topklasse. Yderst venlig og børnevenlig behandling, samt en god information! Vi så masser af marsvin, omend på afstand, men det gjorde absolut ikke wow effekten mindre:-). Det er jo skønt at se dyrene i rette element!! Tak for det, vi anbefaler dette varmt:-) Venligst Joan"

Hoteller i nærheden af Marsvinfangst

 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  8 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  17,71 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Hotel Vejlefjord

  19,9 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Tyrstrup Kro

  23,13 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  25,45 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Hedegaarden

  26,06 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Frederik VI's Hotel

  34,7 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Jørgensens Hotel

  40,31 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  44,3 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Hotel Svanen Billund

  44,84 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund