Meldahls Rådhus

Meldahls Rådhus

Vendersgade 30D

7000 Fredericia

Telefon: +45 72 11 35 12

Foto: VisitFredericia

Meldahls

Meldahls Rådhus er tidligere rådhus i Fredericia og har navn efter arkitekten Ferdinand Meldahl. Det blev indviet i 1860 (naturligvis d. 6. juli!). Arkitekten har også tegnet Marmorkirken i København samt Tinghusene i Aalborg og Randers.

Heldigvis overlevede det nye flotte rådhus Preussernes bombardementer i 1864-krigen, kun få år efter indvielsen. I dag fremstår rådhuset som en historisk perle og et fint eksempel på dansk bygningsarv. Bygningen er fra en periode i Danmark, hvor der blev hentet inspiration fra det øvrige Europa. Den imponerende bygning repræsenterer på én og samme tid norditaliensk middelalder og byzantinsk stil, og den regnes for et af Meldahls hovedværker. Da rådhuset også fungerede som arresthus, betød det at borgmesterkontoret lå blot ca. 4-6 meter fra de 10 fængselsceller!

På pladsen foran rådhuset er der nedlagt støbejernsfelter med de love og privilegier som Frederik d.3 tilbød folk, hvis de til gengæld ville bosætte sig i hans nye, men mennesketomme fæstningsby. Kongen lokkede blandt andet med religionsfrihed, skattefrihed, straffrihed til kriminelle, gratis byggegrund, toldfrihed og flere andre ting.

Meldahls Rådhus var byens fjerde rådhus. Det første rådhus lå på hjørnet af Kongensgade og Oldenborggade, det andet lå i Prinsessegade overfor det nuværende teater. Det tredje rådhus lå skråt overfor Meldahls Rådhus. Det femte rådhus er det nuværende - opført i 1965.
Fredericias byvåben med valgsproget “Pro pace armatus” (”Væbnet for freden”), udtrykker ganske præcist Fredericias historiske betydning som forsvarsanlæg.

Hoteller i nærheden af Meldahls Rådhus

 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  2,3 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  13,33 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  19,81 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  21,05 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Hedegaarden

  21,06 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Tyrstrup Kro

  29,04 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Jørgensens Hotel

  33,65 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Frederik VI's Hotel

  35,49 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Svanen Billund

  43,06 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Refborg Hotel Billund

  44,16 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund