Munkebjergskoven, Vejle

Foto: VisitVejle

gåtur i Munkebjergskoven

Foto: VisitVejle

Munkebjergskoven nær Vejle

Foto: VisitVejle

Munkebjergskoven, Vejle

Områdets natur og historie

Langs sydsiden af Vejle Fjord strækker Munkebjergskovens stejle skrænter sig. Den meget kuperede tur ad skovens stier, belønnes med en frodig vegetation og smukke udsigtspunkter. I klart vejr er det muligt at se Ejer Bavnehøj mod nord.

Det er typisk i Munkebjergskoven, at Danmarks første bøge springer ud. I skoven vokser det gamle takstræ, som tidligere blev brugt til fremstilling af buer og værktøj. På de stejle lerskrænter ud mod havet vokser kristtjørn og stor frytle.

Hasselmusen findes kun i få skovområder i Jylland, og Munkebjergskoven er et af dem. Den idylliske skovsø blev opstemmet i 1885, og der blev udsat karper og åkander.

Som en del af skoven ligger Vejle Golf Clubs baner og danner kunstige, grønne lysninger. Munkebjergskoven er også populær blandt mountainbike-ryttere.

Munkebjerg har en lang historie som udflugtssted. Schweizerpavillonen blev bygget som det første traktørsted på Munkebjerg i 1878 af gårdejer Ole Nielsen. I 1880 fulgte så Munkebjerg Badehotel tæt ved. Stedet kaldte han Munkebjerg efter den tilstødende Munkeskov, som var opkaldt efter herremanden Hans Munk på Hvilsbjerggård. Og nu begyndte først vejlenserne, siden hen billedkunstnere og alverdens turister at valfarte dertil.

Pinsedag d. 16. maj 1880 sejlede det første dampskib fra I/S Vejle Dampskibsselskab til Munkebjerg med passagerer og lagde til ved den nyanlagte landgangsbro. Der blev også lavet trinbræt og ventesal ved Munkebjerg Jernbanestation. Sidste gang trinbrættet blev benyttet var d. 7. juli 1967.

Fra 1855 kunne man benytte den 218 trin lange Munkebjergtrappe, hvis man ikke ønskede at gå den naturskønne tur ad snoede skovveje. I 1933 bragte Fritz Poulsen, som var forpagter af Munkebjerg Badehotel, den berømte rullende trappe til Munkebjerg. Den 200 fod lange trappe havde han set på Nordjysk Udstilling i Ålborg, hvor den vakte stor opsigt. I dag er trappen erstattet af en almindelig trappe af træ.

Hvad kan du opleve i området? 

 • Udsigten fra Munkebjerg Hotel: I skoven ligger i dag det 4-stjernede Munkebjerg Hotel. Fra hotellets terrasse kan man nyde den storslåede natur.
 • Munkebjergtrappen: Her kan man gå ad en 218 trin lang trappe op til Munkebjerg Hotel.
 • Vejle Golf Klub: I skoven finder du også Danmarks smukkeste golfbane, Vejle Golf Club, der danner kunstige, grønne lysninger i skoven.
 • Munkebjergskoven på Mountainbike: Munkebjergskoven er også populær blandt mountainbike-ryttere.

Ruter i området: 

Både i Munkebjergskoven og ud langs sydsiden af Vejlefjord, findes mange gode vandreruter. Få overblikket herunder:

Ruter i Munkebjergskoven 

 • Munkebjergskoven, rød rute. Rundtur på 3,8 km. Turen går blandt andet langs Ibækken. I sommer sæsonen kan du være heldig at se orkideer i skoven. Find ruten ved at følge dette link: Munkebjerg Skov Rød - Udeliv Vejle.
 • Munkebjergskoven, grøn rute. Rundtur på 1,4 km. Turen går over golfbanerne. Find ruten ved at følge dette link: Munkebjerg Skov Grøn - Udeliv Vejle.

 • Munkebjergskoven, blå rute. Rundtur på 2,5 km. Turen starter på Hotel Munkebjergs terrasse og går ned af den lange munkebjergtrappe. Find ruten ved at følge dette link: Munkebjerg Skov Blå - Udeliv Vejle.

Ruter omkring Andkær Vig

 • Holtser Hage, rød vandrerute. Rundtur på 1,6 km. Turen går både langs kyst og ind i skoven. Find ruten ved at følge dette link: Holtser Hage - Udeliv Vejle. 

 

Ruter omkring Brejning 

 

Download vandrefolder: 

Download vandrefolderen over området ved at følge dette link: Vandreruter i Munkebjergskoven og land sydsiden af Vejlefjord .pdf

 

Hoteller i nærheden af Munkebjergskoven, Vejle

 • Hotel Hedegaarden

  4,73 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  5,44 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  9,29 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  14,12 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Jørgensens Hotel

  24,31 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Svanen Billund

  30,46 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Refborg Hotel Billund

  31,63 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  35,81 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Tyrstrup Kro

  37,62 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Hotel Hedemarken

  41,64 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken