Nærå Strand

Foto: Casper Hansen

Nærå Strand med kanalen i sensommersol

Foto: Casper Hansen

Nærå Strand og pumpehuset set fra luften

Foto: Casper Hansen

Pumpekanalen på strandengen Kissemae ved Nærå Strand

Nærå Strand er er et smalt, lavvandet fjordområde med et vandareal på ca. 2 km². I stenalderen var Nærå Strand del af en lavvandet fjord, der dækkede store dele af Nordfyn. Det forbandt Odense Fjord i øst med området omkring Bogense i vest, og man kunne sejle fra Nr. Nærå, forbi Krogsbølle og ind til Klintebjerg og Odense.

Nærå Strand blev reddet

I 1800-tallet blev der lavet mange inddæmninger, og Nærå Strand er derfor noget af det eneste af det gamle lavvandede område, der er tilbage. I 1940'rne og 1950'erne var der store planer om at inddæmme Nærå Strand og gøre det til landbrugsjord, men fiskerne kæmpede hårdt imod det, da der var meget fiskeyngel i vandet. Det lykkedes fiskerne at redde Nærå Strand, og i 1998 fik området status af vildtreservat.

Nærå Strand er marskområde med smalle strandenge og rørskov. Mod nordøst op mod Flyvesandet ligger det fladvandede Agernæs Flak, som er et af Fyns største vadeområder. Det er et stort yngleområde for fugle, så her er der adgangsforbud i yngletiden.

Det er et paradis for fugle, og du kan se store flokke af vadefugle, ænder, svaner, gæs, ryler, hjejler, viber og mange andre fugle.

Her er det eneste sted på Nordfyn, hvor du kan opleve fænomenet Dark Sky om natten. Her er nemlig hverken gadelygter eller beboelse lige i nærheden, så der er klar stjernehimmel.

COASTal Life

Nærå Strand er en del af det store kyst- og naturgenopretningsprojekt COASTal Life. Målet er at sænke kvælstofbelastningen fra markerne til kystområdet og genetablere og forbedre strandenge, stenrev og ålegræsenge. COASTal Life-projektet omfatter Limfjorden, Mariager Fjord og Nærå Strand, og det er støttet af EU og private aktører som Ørsted, Kystdirektoratet, Miljøstyrelsen og Aage V. Jensen Naturfond, der ejer flere naturområder på Nordfyn.

Adgang til Nærå Strand

Du kan se Nærå Strand fra Nørreby Hals-stien, fra enden af Skærvej eller fra skydebanen ved den tidligere pumpemølle i den sydøstlige ende af Nærå Strand. Du kommer til Kissemae pumpehus via grusvejen Kissemae. Kisse betyder grus, og made betyder eng. Det var de lave engområder vest for bakken Kissebjerg, der engang var en ø midt i vandet.

Der er en bænk i området.

Du kan komme ud til Nærå Strand og Kissemae via Kirkegyden forbi Nørre Nærå Kirke (der står at kun ærindekørsel er tilladt, men at gå en tur eller tage ud til pumpehuset er et lovligt ærinde) og via Kissemae forbi Klinte Kirke.

Området er en del af Naturpark Nordfyn.

Husk at følge de tre regler for færdsel i naturen: Følg de afmærkede stier, hold din hund i snor og tag dit affald med hjem. Og tag billeder i stedet for at tage planter ♥

Der er et shelter ved pumpehuset.

Nærå Strand og Flyvesandet

Du kan se Agernæs Flak fra Flyvesandet, hvor der er et fugletårn, eller fra Nørreby Hals (kør til Nørreby og videre ad Halsvej).

Bemærk, at der er adgangsforbud på den yderste del af Flyvesandet i yngletiden.

⇒ Find kortet og gå tur ad stien langs Nørreby Hals!

⇒ Læs mere om Flyvesandet!

Hoteller i nærheden af Nærå Strand

 • Frederik VI's Hotel

  18,14 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Munkebo Kro

  21,46 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  23,22 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  24,93 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Tornøes Hotel

  27,18 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  35,62 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  36,01 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Brobyværk Kro

  39,35 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Jørgensens Hotel

  42,06 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Hedegaarden

  48,29 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden