Østerholm Slotsruin

Østerholm Slotsruin

Voldstedvej 1B

6430 Nordborg

Foto: Conni Ernst

Østerholm-Slotsruin

I dag findes der tre slotte på Als, men i sin tid har der været fire.

Grundstenene af Østerholm Slot kan ses i landsbyen Østerholm, som ligger ved Nørreskoven.

År 1555 bygger Thomas Sture, Helwithgård, med tilhørende kapel. Kirketjenesten bliver forrettet fra Nordborg frem til 1584, hvor den overgår til Egen Kirke.

Hertug Hans den Yngre overtager gården i 1584 og omdøber den til Østerholm. Hans bygger gården om til et lyst- og jagtslot. Der opføres to diagonalt placerede tårne med kobberbelagte løgkupler og et fransk inspireret trappetårn.

Hertug Hans den Yngres første hustru, Fyrstinde Elisabeth, dør på Østerholm den 11. februar 1586 og bliver gravsat i det nyindrettede gravkapel på Sønderborg Slot.

Østerholm bruges sidenhen som enkesæde. Hertuginde Eleonora flytter ind efter Hertug Frederiks død i 1658 og bor på Østerholm frem til hendes bortgang i 1680 efter længere tids sygdom.

Hertuginde Elisabeth Charlotte er den sidste i enkesæde på slottet. Hun sidder på Østerholm Slot efter Hertug Augusts død i 1699 og frem til hendes død i 1723.

Østerholm Slot sælges til Frederik d. IV. i 1723. Kongen bruger ikke slottet og det får lov til at forfalde. Ti år senere bedømmes slottet af en bygningskommission til at være i så stærkt forfald, at det ikke står til at redde. Østerholm brydes ned til soklen og byggematerialerne genbruges bl.a. ved opførelsen af Nygård og Hjortholm på Kegnæs, samt Solbjerggård.

Slotsruinen ligger på Voldstedvej og der er offentlig adgang.

Hoteller i nærheden af Østerholm Slotsruin

 • Hotel 6400

  13,88 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  14,51 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  23,52 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Benniksgaard Hotel

  28,22 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Brobyværk Kro

  32,49 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Rode-Kro

  38,78 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Rode-Kro
 • Bov Kro

  40,54 km

  Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

  Læs mere : Bov Kro
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  49 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Tyrstrup Kro

  49,19 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Frederik VI's Hotel

  50,65 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel