Teglgaardsparken

Foto: VisitMiddelfart

Hovedsædet i Teglgaardsparken, Middelfart

Foto: VisitMiddelfart

Gamle billeder af Teglgaardsparken, Middelfart

Foto: VisitMiddelfart

teglgaardspark

Teglgårdsparken - En by i byen

“Sindssygeanstalten ved Middelfart”, som var det officielle navn indtil 1911, blev opført fra 1884-88 af bygningsinspektør Vilhelm Valdemar Pedersen. Byen i byen var selvforsynende med bland andet eget gas- og vandværk. I en park på 36 ha placerede han et storladent strengt symmetrisk aksefast anlæg i nøgtern Italiens renæssance og med stor detaljerigdom. Anlægget bestående af 21 bygninger, grupperet omkring en hovedbygning, der husede administration, kirkesal, festsal og overlægebolig.

Andre bygninger i kompleksets midterakse husede de forskellige økonomifunktioner. På hver side var patientbygningerne grupperet: til den ene side for mænd, til den anden for kvinder. De eneste bygninger, der ikke underordnede sig dette skema, var epidemiafdelingen og kapellet, der begge var trukket lidt væk fra hovedanlægget. Sidenhen blev der opført forskellige supplerende bygninger, bl.a. personaleboliger og tuberkulosestation, som blev grupperet rundt om det oprindelige kompleks og som til dels respekterede den oprindelige layout.

Hospitalets oprindelige park- og haveanlæg kan du læse mere om her: Teglgaardsparken

Stedet er i dag en driftig lille by i byen med moderne erhvervsvirksomheder, boliger, skole, stats- og uddannelsesinstitutioner.

Psykiatrisk Samling (psykiatrisk museum)

Psykiatrisk Samling har til huse i Teglgårdsparken, i en af de tidligere patientbygninger på Middelfart Sindssygehospital, som viser en spændende udstilling om hverdag og vilkår på institutionen fra dens oprettelse i 1888 til nedlæggelsen i 1999. De smukke omgivelser med udsigt ud over Fænøsund var nøje tænkt ind i datidens behandling af de sindslidende, som et middel til at give sindet ro. Museet er en fascinerende rejse ind i hverdagen og vilkårene for patienter og ansatte, opbygget i en af de gamle afdelinger. Her kan man se instrumenter, inventar fra sengestuer og opholdsrum, beklædning osv.

Autentisk oplevelse med lydeffekter

Når du går rundt i udstillingen, giver de integrerede lydeffekter en yderst autentisk oplevelse af museet. Lydeffekterne er optaget i samarbejde med tidligere patienter.

 

På både Middelfart Museum, Psykiatrisk Samling og Henner Friisers hus sælges en samlet billet, som giver én entré til alle udstillingsstederne. 

Hoteller i nærheden af Teglgaardsparken

 • Hotel Fuglsangcentret

  8,57 km

  Nærvær, varme, personlig atmosfære, gæstfrihed og gastronomi i særklasse beskriver Hotel Fuglsangcentrer i Fredericia. Tæt på Lillebælt og Trekantsområdets mange seværdigheder, lige op til skoven - og midt i en stor park med sansehave. Slap af og nyd de grønne omgivelser og den indendørs swimmingpool med sauna.

  Læs mere : Hotel Fuglsangcentret
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  9,23 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  18,1 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Hotel Vejleford

  21,19 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejleford
 • Tyrstrup Kro

  21,68 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  26,12 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Hedegaarden

  26,87 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Frederik VI's Hotel

  35,24 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Jørgensens Hotel

  41,64 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • City Hotel Nattergalen

  44,21 km

  Midt i Odenses H. C. Andersen-kvarter ligger City Hotel Nattergalen. Herfra kan du gå på opdagelse i den fynske hovedstad. Hotellet er et godt udgangspunkt for at opleve byen, hvor seværdighederne befinder sig lige om hjørnet.

  Læs mere : City Hotel Nattergalen