Sønderskoven, Vejle

Sønderskoven, Vejle

Sønderskoven

7100 Vejle

Foto: Mads Hansen

løber i sønderskoven i vejle

Foto: VisitVejle

Sønderskoven

Foto: VisitVejle

Sønderskoven

Sønderskoven ligger i den sydlige del af Vejle. Skoven har et spændende, afvekslende og kuperet terræn med mange væld og tilhørende bække. I skoven ligger også en stor skovlegeplads, der er opført af lærk og douglasgran fra områdets skove. Stisystemerne gør det let at komme rundt og er man på cykel går cykelruterne nr. 55 og nr. 57 også gennem Sønderskoven.

Sønderskoven har tilhørt byen siden 1498, hvor et kongeligt brev fortæller, at byens borgere havde brugsrettigheder til skoven, formentlig til græsning og hugst. 

Skoven strækker sig med sine ca. 300 ha over seks mindre skove. Både Vesterskoven, Tordenballe og Vindinggård Skov er beplantet med en meget stor variation af træer. Pugedal Skov er et stort dødishul, og en del af hullet henligger som mose.

Pedersholm Skovene tilhørte tidligere godset Pedersholm. I midten af middelalderen ejede kronen godset, og det har formentlig tjent som ladegård for Rosborg, den ruin, som kun lige kan skelnes som en forhøjning i Vejle Ådal. I skoven er skyttegrave synlige beviser for de tyske troppers tilstedeværelse under krigen i 1864.

Mørkedal Skov ligger på østsiden af Højen Å og er i hele vinterhalvåret mørk og kold. Naturmæssigt er den enestående, idet åen på grund af sit store fald fra kilden i Højen til udløbet i Vejle Å er ren som en bjergbæk. I åen findes døgnfluen Rhitrogena germanica, som det eneste sted i Danmark.

Langs Højen Å findes mange steder liden lærkespore, gul anemone, skælrod, storblomstret kodriver og den sjældne skarlagen bægersvamp. I området findes mange vandstære, isfugle og bjergvipstjerter, som lever af vandløbenes rige dyreliv.

Skovlegepladsen
Legepladsen har bl.a. tarzan-bane, hænge- og gangbroer samt indianerby og westerngade. Der er overdækkede opholdsfaciliteter samt grill- og bålsted med brænde til fri afbenyttelse. Parkering er ved Søndermarkshallen, Søndermarksvej 119. Fra bunden af P-pladsen er der en skovsti til legepladsen.

Hoteller i nærheden af Sønderskoven, Vejle

 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  0,9 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Hedegaarden

  3,6 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Hotel Vejlefjord

  14,4 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  18,12 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Svanen Billund

  25,3 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Refborg Hotel Billund

  26,47 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Jørgensens Hotel

  26,77 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Hedemarken

  36,47 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken
 • Tyrstrup Kro

  37,96 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Hotel Hovborg Kro

  38,68 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro