Stagsevold

Foto: Destination Kystlandet

Dreng går på bro ved Stragsevold

Foto: Jens Kjær

Besøgende ved stagsevold

Foto: Destination Kystlandet

Resterne af Stagsevold borgruin finder man i Stakrodeskov

Spændende historie skjult i den skønneste natur

Den dramatiske Staksrode Skov er et populært udflugtsmål med sine stejle skrænter ned mod Vejle Fjord. I skoven er der flere skønne vandreruter, der fører dig rundt i det betagende landskab. Den gule rute er den mest populære af disse, og den fører dig lige forbi dette gamle voldsted fra 1300-tallet, der ligger ganske godt gemt i den fri natur. Fra stien kan du se en sort træbro, der fører dig over voldgraven til fundamentet af den borg, der lå i området på Erik Menveds tid. En QR-kode ved broen fortæller den spændende historie om borgen.

 

Om borgen

Borghuset havde to meter tykke mure af kampe- og munkesten og indre mål på blot ca. syv gange ni meter, og bestod sandsynligvis kun af en etage foruden et kælderrum. Selve anlægget indeholdt foruden borghuset og voldgraven også en tør voldgrav og en ladegård, som var større end borghuset, med stalde og rum til mandskab. I dag står kun kældermurene til det oprindelige borghus tilbage. I ruinen er bl.a. fundet dele af værktøj og våbner, lerkander, dyreknogler og mønter.

Det vides ikke, hvem der opførte borgen, men det menes at være en lokal stormand. Til gengæld ved man, at borgen opstod og forsvandt i en turbulent periode i Danmarkshistorien præget af krige og oprør. Den blev sandsynligvis nedbrudt af Margrethe 1 omkring år 1400 i hendes oprør mod adelen. Arkæologiske fund tyder på, at en brand blev borgens endeligt.

 

Tag familien med og besøg en røverborg

Der cirkulerer flere sagn og overleveringer om Stagsevold. Et af de mere sejlivede af disse går på, at borgen i middelalderen fungerede som røverborg – et sted hvor røvere fandt skjul mellem deres plyndringer af skibe omkring Lillebælt. Dette kunne være en god forklaring på borgens skjulte placering i skoven.  Så tag bare børnene med og lad dem lege røvere – naturligvis med respekt for stedets bevaringsværdighed.

Andre sagn fortæller at borgen var den første, som blev nedlagt af kanoner, og at Stagsevold var forgængeren til Rosenvold Slot, der ligger et par kilometer derfra.

 

Hvordan kommer jeg til Stagsevold?

Det er ikke muligt at komme hele vejen til Stagsevold i bil eller på cykel. Voldstedet kan kun nås til fods, da hverken motorkørsel eller cykling er tilladt på skovvejen dertil. Der kan parkeres i skoven for enden af Staksrodevej ved parkeringspladsen ned til Stenhøj Strand. Herfra kan du følge de gule skilte på den 2,4 kilometer lange rundtur i skoven. Borgen ligger lidt inde i land.

Hoteller i nærheden af Stagsevold

 • Hotel Vejlefjord

  5,32 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  13,41 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Hedegaarden

  17,9 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  19,82 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Jørgensens Hotel

  20,46 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  27,44 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Frederik VI's Hotel

  38,58 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Skanderborghus

  39,03 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Tyrstrup Kro

  42,68 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Hotel Svanen Billund

  45,03 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund