Stråsø Plantage Naturnationalpark

Stråsø Plantage Naturnationalpark

Stråsø Plantage

6990 Ulfborg

Foto: Destination Nordvestkysten

Kronhjort

Foto: Holstebro Kommune

Stråsø Plantage

Naturnationalpark og naturkanon

Stråsø Plantage er udover udnævnelsen som naturnationalpark også med i naturkanon over 15 af de skønneste pletter i Danmark.

Sammen med Vind Hede er Stråsø Plantage et af Danmarks største sammenhængende hedelandskaber. Råsted Lilleå, hvor bævere og laks boltrer sig løber gennem området. I området kan man også opleve oddere, ravne, forskellige småfugle og planter, nogle af dem er ligefrem sjældenheder som vårkobjælde og gøgeurter.

I egekrattet kan du plukke kantareller, karljohan-svampe, blåbær og tyttebær. Den sidste hele weekend i august er skovvejene derfor åbne for bilkørsel. Svampesæsonen afhænger blandt andet af nedbørsforhold. 

Her er der plads til, at naturen kan udfolde sig. Her får man stadig indtryk af de store vidder, som er et sjældent syn i Danmark.

Det var efter sigende her på Lærkehøj, at H. C. Andersen digtede sangen ’Jylland mellem tvende have’.

 

Badesø

Der findes en børnevenlig badesø ved Skelvej i det nordvestlige hjørne af plantagen. Vandstanden er afhængig af grundvandstanden. Derfor kan det knibe med vanddybden i tørre sommermåneder. 

 

Lystfiskeri

De fleste af søerne i området er fladvandene hedesøer, som med jævne mellemrum tørrer ud om sommeren. Derfor er der ingen fisk i disse søer.

I den øvre del af Lilleåen er det muligt at fiske. Fiskeriet er udlejet til Holstebro og Omegns Fiskeriforening. Alle med gyldigt fisketegn kan købe dagkort til området. I Lilleåen findes bækørred, stalling, laks og ål.

Ridning og kørsel med hestevogn Er generelt tilladt på veje, spor og brandlinier. 

 

MTB

Mountainbike-cykling er generelt tilladt. Der er lavet en afmærket MTB-bane i kuperet terræn sydøst for Sdr. Vosborg Hede.

 

Overnat i Stråsø Plantage

Der findes to lejrpladser i området - ved Lystbækgård og Ulborggård. Pladserne har vand, toilet, borde, bænke og grill-mulighed. Pladserne skal reserveres på forhånd. Desuden findes en primitiv overnatningsplads ved Stolbjerg. Stedet kan frit benyttes, men har ingen faciliteter. 

På Friluftsguiden kan du finde oversigt over vandreruter og lejrpladser i området.

Læs mere og download Naturstyrelsens folder "Stråsø Plantage" nr. 41.

Hoteller i nærheden af Stråsø Plantage Naturnationalpark

 • Hotel Royal - SDH Partner Hotel

  15,11 km

  Hotellet ligger i gåafstand fra et væld af shoppingmuligheder. Værelserne har en betagende udsigt over byens centrum, floden Stora og det nye Musikteater. Hotel Royal Holstebro tilbyder en bred vifte af opholdsmuligheder, herunder golfophold og kulturophold, der kan tilpasses efter gæsternes præferencer.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Royal - SDH Partner Hotel
 • Fjordgaarden

  22,29 km

  700 meter fra centrum og et blikfang fra Ringkøbing Fjord ligger Fjordgaarden – hvad enten det drejer sig om en wellnessferie, et weekendophold, en golftur, gourmet forkælelse eller blot en overnatning, så danner hotellet den perfekte ramme om et afslappende ophold i det vestjyske.

  Læs mere : Fjordgaarden
 • Grand Hotel Struer

  27,79 km

  Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

  Læs mere : Grand Hotel Struer
 • Aiden, Herning - SDH Partner Hotel

  29,21 km

  Hotel Aiden byder velkommen til dem, der kan lide at rejse enkelt og afslappet. Hotellet leverer den optimale kombination af værdi og komfort, der opfylder nutidens rejsendes forventninger. Hotellet arbejder stærkt på at være i front blandt overnatningsvirksomheder med teknologiske løsninger.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Aiden, Herning - SDH Partner Hotel
 • Herning City Hotel

  34,44 km

  Herning City Hotel ligger perfekt for dig, der vil aflægge ”hedens hovedstad” Herning et besøg – uanset om formålet er for at holde fri fra hverdagen i et par dage, at besøge en udstilling på byens spændende kunstmuseer eller få en dejlig madoplevelse på den kendte Brdr. Price restaurant.

  Læs mere : Herning City Hotel
 • Hotel Eyde - SDH Partner Hotel

  34,66 km

  Hotel Eyde er et unikt hotel med en rig historie, der går helt tilbage til 1839. Kvalitet er det afgørende element hos os, og vi stræber altid efter at skabe den bedste madoplevelse ved at lave alt fra bunden. Hotellet er placeret centralt og bekvemmeligt i Herning, og du har derfor indre by som udgangspunkt.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Eyde - SDH Partner Hotel
 • Bechs Hotel

  38,68 km

  Bechs Hotel i hjertet af Tarm er et af Vestjyllands rigtig gode spisesteder, og navnlig de mange vestjyske fiskeretter er populære. Lige uden for døren finder du både Skjern Å og Ringkøbing Fjord – og dermed fine muligheder for lystfiskeri, dejlige vandreture, badning og fuglekiggeri.

  Læs mere : Bechs Hotel
 • Tambohus Kro & Badehotel

  43,31 km

  Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

  Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
 • Nymindegab Kro

  51,36 km

  Nymindegab Kro troner sig op på kanten af Vesterhavet. Den er nem at kende på den gule farve, og ligger på klittens top længst mod vest. Kroen er gennemrenoveret fra kælder til kvist, og frister med en pragtfuld restaurant, der har en betagende udsigt over klitterne, fjorden og den høje vestjyske himmel.

  Læs mere : Nymindegab Kro
 • Sdr.Omme Kro

  53,71 km

  Sdr. Omme Kro er en levende og moderne kro i det centrale Jylland. Her oplever du ægte hygge og personlig service. Kroen har siden 1780 haft kongeligt privilegium. Kroen ligger i skønne omgivelser og med Omme Å i den smukke krohave. Kroen er ideel for besøg i LEGOLAND og Givskud Zoo, men også for en golfferie.

  Læs mere : Sdr.Omme Kro