Uldum Mølle Museum

Foto: Destination Kystlandet

Mølle museet i Uldum

Foto: Uldum Mølle

Uldum mølle på en sommer dag

Foto: Dennis Plougmann

Mølleren fortæller grupper og besøgende om Uldum Mølle Museum

Oplev det arbejdende møllemuseum

I landsbyen Uldum ligger en smuk hollandsk mølle som et idyllisk symbol og vartegn for byen. Møllen er i dag en selvejende institution, der holder møllerfagets stolte traditioner i hævd i form af et arbejdende møllemuseum, hvor du kan se, hvordan melet bliver til – mens det bliver til.   

I møllen produceres mange tons økologisk mel årligt med det gamle maskineri. Når du besøger møllen, kan du komme ind i det imponerende maskinrum, der har tre store kværne. Du kan også komme ud på svalegangen uden på møllen og se de 23 meter lange vinger på første hånd. Når du bevæger dig rundt i møllen, vil du kunne læse om møllens historie og blive klogere på møllerfaget.  

Uldum Mølle er en af de største møller i Danmark og den største af sin art. Møllen er en kulturhistorisk perle og en autentisk og nærværende oplevelse.

 

Lær mere om Uldum Kær

I møllen finder du også udstillingslokaler, der fortæller historien om et imponerende naturområde, der ligger ganske nær møllen. Uldum Kær er et større kærområde, som gennemstrømmes af Gudenåen.

Udstillingens hovedattraktion er et moselig fra jernalderen omkring 100 år f.v.t, der blev fundet i området. Moseliget går under navnet ’Uldumpigen’ og er skelettet af en pige på 10-11 år. Du kan også se velbevarede knogler fra urokser og andre dyr, der er fundet i området.

Desuden kan du lære om tørvegravning, der har fundet sted i moseområdet i stor stil og områdets dyreliv.

På denne side kan du læse mere om Uldum Kær.  

 

Køb mel fra møllen med hjem

I møllen findes en lille butik, hvor du kan købe den mel, som bliver produceret i møllen. Den økologiske melproduktion på Uldum Mølle tæller almindelig hvede, ølandshvede, spelt, graham, durum og rug. Produkterne sælges som hele kærner, valsede flager, fuldkorn til det fineste mel. Derudover sælges den populære møllevalsede havregryn.

Butikken rummer også et udvalg af lokalproducerede produkter som honning, bolcher, sennep, mjød og meget mere.

Butikken er oplagt, hvis du leder efter en autentisk, lokalproduceret souvenir eller den perfekte værtindegave.

 

Book en rundvisning

I og udenfor normale åbningstider, kan der bookes rundvisninger med historier og skrøner fra møllen og kæret. Rundvisningerne kan laves på dansk, tysk og engelsk og tilpasses naturligvis publikum om det er en børnehave, skoleklasse, pensionistgruppe eller mølle-entusiaster.

I forbindelse rundvisninger kan den opvarmede skolestue reserveres med servering af kaffe og brød. Lokalet har plads til 54 personer. Uden for museet findes desuden et overdækket spiseområde ved legepladsen, der frit må benyttes. Her er der plads til 15 personer.

 

Åbningstider og priser

På Uldum Mølles hjemmeside kan du se de aktuelle åbningstider og priser.

Hoteller i nærheden af Uldum Mølle Museum

 • Hotel Hedegaarden

  13,68 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  15,77 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Jørgensens Hotel

  16,57 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  21,15 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Skanderborghus

  29,42 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Hotel Svanen Billund

  31,07 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  31,1 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Refborg Hotel Billund

  32,11 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Nørre Vissing Kro

  35,11 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Låsby Kro

  37,4 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro