Vejen By

Vejen By

Rådhuspassagen 1

6600 Vejen

Foto: Hærvejssamarbejdet

Trold vejrer kristenkød - Vejen Kunstmuseum

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Shopping i Vejen

Foto: Vejen IC

Vejen Idrætscenter/Sportscenter Denmark

Hvad har en margarineproduktion og en trold med hinanden at gøre? Måske ikke umiddelbart meget, og så dog? Den københavnske bankmand, Axel Heide, skulle overtales til at betale for et monument i Skibelund Krat, og Vejen-kunstneren Niels Hansen Jacobsen blev nævnt som en mulig kunstner. Da var bankmandens spontane udbrud: ”Kommer der andet fra Vejen end god margarine?”.

Og, ja det gør der; bl.a. kunstværker af Niels Hansen Jacobsen, hvoraf Trolden, der står foran byens kunstmuseum, har været symbol for byen gennem mange år. Bag Trolden ligger byens kunstmuseum; delvist indrettet i kunstnerens hjem og atelier. Vejen er en af de få stationsbyer, som har et kunstmuseum. Noget, der ellers alene er købstæder forundt. 

Men før byen blev stationsby i 1874, var Vejen blot en landsby på hovedvejen mellem Kolding og Esbjerg. Det var jernbanes komme, der skabte grundlaget for udviklingen til en driftig industri- og handelsby. Her kommer margarinen ind i billedet, fordi margarinefabrikken Alfa var med til gøre Vejen til en betydelig by mellem Kolding og Esbjerg. Margarinefabrikkens grundlægger, Johannes Lauridsen, var igangsætter og en betydningsfuld mand i byen, som ud over margarinefabrikken, fx grundlagde tagpapfabrikken Phønix og ugebladet Ude og Hjemme!

Vejen-området har været beboet i umindelige tider viser arkæologiske fund, mens bynavnet Vejen kan spores i 1300-tallets Ribe Oldemoder. 

Et berømt bysbarn fra Vejen var Ingrid Vang Nyman, der illustrerede Astrids Lindgrens udødelige Pippi Langstrømpe-bøger. 

Husene i den nye stationsby blev bygget i blandede stilarter, for det skulle gå stærkt. I starten af 1900-tallet kom reaktionen på dette; nemlig Bedre Byggeskik. Det var bygninger med håndværksmæssigt gode løsninger, som gav mulighed for almindelige mennesker for at bo i godt byggeri. Vejen har mange gode eksempler på dette; bl.a. banegården fra 1918. I forbindelse med byens vækst blev der også bygget ny kirke i 1896; den ligger i den nordlige del af byen; ikke langt fra den gamle landsby.

Vejen er fortsat en driftig handels- og industriby, spændt ud mellem motorvej og jernbane, men rækker også næsten ud mod Askov og syd på til den gamle grænseovergang ved Skodborghus. Byen har et godt og bredt udbud af servicefaciliteter på restaurations- og hotelområdet. Ligeledes er der gode fritids- og idrætsfaciliteter med Vejenhallen og Vejen Idrætscenter.

 

Hoteller i nærheden af Vejen By

 • Hotel Hovborg Kro

  19 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Gram Slotskro

  20,92 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Tyrstrup Kro

  24,66 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Hotel Svanen Billund

  28,01 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Refborg Hotel Billund

  28,11 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Hotel Hedemarken

  32,65 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  35,75 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Agerskov Kro

  38,6 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Hedegaarden

  38,68 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  38,83 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel