Vrangeskov

Vrangeskov

Vrangeskov

4100 Ringsted

Foto: Oplev Ringsted / Heidi Taymyr

Vrangeskov og Pragttorbister

Foto: Oplev Ringsted / Heidi Taymyr

Vrangeskov og pragttorbister

Foto: Oplev Ringsted / Heidi Taymyr

Vrangeskov og pragttorbister

Vrangeskov er kendt for sine krogede bøge (vrange bøge). Ved P-pladsen lå tidligere det gamle Traktørsted indrettet i den gamle bygning, der tidligere også tjente til bolig for kildekonen. Her kan man slå sig ned med kaffe/frokost. Der er dog ingen borde og bænke. En sti går ned til søen og kilden. Kildevældet kan stadig ses ved søkanten. Udsigten er enestående og her vokser en række interessante planter.

En 1,1 km strækning af Ringsted Oplevelsessti fører gennem Vrangeskov.

Grøn pragttorbist

Grøn pragttorbist med lokale aner

Man troede egentlig at den grønne pragttorbist var uddød, men i 2012 blev der fundet seks eksemplarer af den sjældne bille i Allindelille Fredskov. Siden da har Zoologisk Have København (ZOO) arbejdet aktivt på at bevare den grønne pragttorbist.

ZOO har ynglet med de fundne biller i fire generationer. I fire år har de haft en bestand kørende i ZOO og desuden sat en bestand ud i det område, de blev fundet i, nemlig Allindelille Fredskov, hvor 500 larver blev sat ud i redekasser den 14. november 2019.

Har formentlig været her siden istiden

Onsdag den 9. november 2022 flyttede 164 larver ud i to redekasser i Vrangeskov. Ringsted Kommunes grønne guide Lars Berndt og projektkoordinator i ZOO, Eddie Bach var værter, da offentligheden var inviteret med til udsætningen.

"Udover at sikre det område de var i, har vi også arbejdet for at gøre området større" fortalte Eddie Bach i forbindelse med udsætningen af larverne.

Eddie Bach fortalte også, at den grønne pragttorbist formentlig har været her siden istiden, men i kraft af, at skoven, naturen og landskabet har ændret sig, så er det blevet sværere og sværere at være grøn pragttorbist. Til sidst var man nede på en bestand på ét træ på Sjælland og en meget lille population ved Frijsenborg.

Hyld er nødvendig for grøn pragttorbist 

Larverne er flyttet i redekasser, fordi der ikke er hule træer nok. Det er meningen, at de omkring sankthans udklækkes, bliver til biller og flyver ud og finder rigtige træer, de kan bo i.

Grøn pragttorbist kan være larve i op til et år – eller måske 2-3 år, hvis ikke der er føde nok. Så udklækkes de og er kun biller i typisk 2-4 uger.
Der skal være hyld til stede, for at grøn pragttorbist kan leve, for de lever af nektar og pollen fra den hvide skærmplante.

Grøn pragttorbist forveksles ofte med grøn guldbasse.

Følg med i udviklingen

Hvis man har lyst til at følge med i udviklingen fra nu frem til omkring sankthans, hvor de udsatte larver gerne skulle blive til biller, kan man kontakte Ringsted Kommunes Grøn Guide Lars Berndt på lfbe@ringsted.dk eller tlf. 22 32 75 10.

Hoteller i nærheden af Vrangeskov

 • Taastrup Park Hotel

  36,54 km

  Taastrup Park Hotel er centralt placeret mellem Roskilde og København og tæt på motorvejen. Hotellet har egen gratis p-plads og ligger kun 2 min. gang fra Taastrups Station, restauranter og butikker. De komfortable værelser og den lækre morgenbuffet gør, at hotellet har mange glade stamgæster.

  Læs mere : Taastrup Park Hotel
 • Skjalm Hvide Hotel

  44,56 km

  Skjalm Hvide Hotel ligger centralt i Nordsjælland. Som gæst er du tæt på seværdigheder i både København og Nordsjælland, hotellet er et ideelt udgangspunkt for udflugter og gode oplevelser. De dejlige omgivelser og nyrenoverede, smagfulde værelser indbyder til afslapning og her er rig mulighed for at lade op.

  Læs mere : Skjalm Hvide Hotel
 • Hotel Hebron - SDH Partner Hotel

  52,11 km

  Dette centralt beliggende hotel i København ligger kun få minutter fra den smukke Tivoli forlystelsespark og "Strøget", der er Europas længste gågade.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hebron - SDH Partner Hotel
 • Absalon Hotel

  52,19 km

  Et unikt, moderne og klassisk hotel på Vesterbro midt i København. De dejlige værelser er indrettet med det internationale designmærke Designers Guild. Nye og smukt indrettede badeværelser. Slap af og planlæg din dag i den hyggelige lobby lounge og nyd forfriskninger fra Absalon Bar.

  Læs mere : Absalon Hotel
 • Hotel Astoria - SDH Partner Hotel

  52,28 km

  Hvis du ønsker en central beliggenhed i hjertet af København, kan du med tryghed vælge at overnatte på Hotel Astoria. Hotellet ligger kun få minutters gang fra attraktioner som Tivoli, fremragende restauranter, hyggelige caféer, Strøget og mange andre fantastiske oplevelser.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Astoria - SDH Partner Hotel
 • The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel

  53,97 km

  Hotellet er et luksuriøst tilbud i hjertet af København, der giver dig mulighed for trygt at overnatte, mens du udforsker den pulserende by.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel
 • Plus Park Globetrotter Airport Hotel - SDH Partner Hotel

  55,99 km

  Park Globetrotter Copenhagen Airport - SDH Partner Hotel præsenterer en behagelig overnatningsmulighed for både forretningsrejsende og fritidsrejsende, beliggende i nærheden af Københavns Lufthavn og Amager Strand. Oplev moderne faciliteter, imødekommende service og nem adgang til offentlig transport, blot få minutters gang fra hotellet.

  Læs mere : Plus Park Globetrotter Airport Hotel - SDH Partner Hotel
 • Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel

  57,38 km

  Hotellet er omgivet af imponerende skove, smukke søer og sportsruter, der giver dig en naturskøn oplevelse. Byen og naturen har været en kilde til inspiration for hotellet, der har skabt en charmerende lille landsby med sine snoede alléer, frodige planter og en indbydende atmosfære.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel
 • Skovshoved Hotel

  58,49 km

  Det hyggelige familiedrevet badehotel, der er blevet kåret til et af verdens mest ”hippe” hoteller, er elsket af gæster fra hele verden. De kommer for at nyde den smukke beliggenhed, udsigten over Øresund og naturligvis den gode mad, samtidig med at hovedstadens mange oplevelser er inden for behagelig rækkevidde.

  Læs mere : Skovshoved Hotel
 • Tornøes Hotel

  72,01 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel