Boringholm middelalderborg-ruin

Boringholm middelalderborg-ruin

Raskvej 52

8763 Rask Mølle

Foto: Destination Kystlandet

Bro over vandet ved borgruinen Boringholm

Resterne af en unik borgruin ved Gudenåen

Ved landsbyen Boring nær Rask Mølle ligger Boring Sø (også kendt som Rask Mølle Sø). I dag er søen drænet og fremstår som et mosedrag omgivet af skov, enge og opdyrkede arealer, men i middelalderen var her en større, lavvandet sø. På en banke midt i søen blev her anlagt en større træfæstning i 1368.

Før fæstningen kunne bygges måtte man forstørre banken ved at fylde jord på mere end 2000 nedgravede pæle. Selve borgen var omkranset af bolværk og spunsvægge, og for at komme ud til borgen måtte man passere en af to broer på op mod 50 meters længde. Det primære forsvar lå i den omkringliggende sump.

Borgen blev udvidet til tredobbelt størrelse i 1380 og bestod af fire bindingsværksbygninger, hvoraf hovedbygningen var firfløjet.

 

En borg fra en kaotisk tid

Med sin beliggenhed midt i en sø er det tydeligt, at sikkerheden var i højsædet, da man byggede Boringholm på et ganske ufremkommeligt sted. 1300-tallet var en særdeles kaotisk og urolig tid i Danmark, og netop i perioden, hvor borgen blev bygget, var situationen værst. Her i slutningen af Valdemar Atterdags regeringstid gik den jyske adel til angreb på kongen med borgerkrigslignende tilstande i landet. Det er uvist om Boringholm tilhørte kongens støtter eller fjender. Man ved, at borgen tilhørte Margrethe 1 i 1406, og det var formentlig på den tid at borgen blev forladt og brændt efter en relativt kort levetid.

Denne del af Gudenåen, øst for Tørring, var i gammel tid særdeles ufremkommelig med sine kærområder og moser. Netop her var derfor ganske gode muligheder for at sikre sig med et forsvarsværk, og der findes rester efter flere borge i Gudenå-området fra denne tid. I det dengang urolige danske samfund skulle alle forsvare sig, da uroligheden også viste sig gennem plyndringer. En bro førte til Boringholm fra landsbyen Boring, og det er ikke utænkeligt, at byens borgere rykkede hertil ved særlige trusler.

Ved udvidelsen af Boringholm i 1380 kom borgen til at have et hovedgårdslignende udtryk, der indikerer en vis rigdom. Det formodes, at borgen blev erstattet af den nuværende hovedgård Rask.  

 

Hvem boede på Boringholm?

Boringholm blev udgravet i starten af 1900-tallet, og fundene gav stor viden om livet på borgen. Under udgravningen blev der gjort et væld af fund, blandt andet af sværd, skjolde og sporer, der giver et enestående indblik i den middelalderlige ridderstands udrustning. Det vidner i høj grad om fæstningens store fokus på forsvar. I mosen ved Boring Sø er der formidable bevaringsforhold, og det har betydet, at man også har fundet velholdt organisk materiale som bygningstømmer, tønder, redskaber og lædersko. Alle disse fund fra Boringholm indtager en vigtig plads i dansk middelalderforskning. Ved borgen blev også fundet en af Nordeuropas mest betydningsfulde samlinger af vogndele fra 1300-tallet. Alle genstandene ligger i dag på Nationalmuseet.

Fundene indikerer, at Boringholm var beboet af både mænd, kvinder og børn. Her var der borgere fra forskellige sociale lag inklusive højtstående militærfolk. Her blev levet et helt almindeligt hverdagsliv med spor efter landbrug, madlavning og fritidsaktiviteter. Selv i urolige krigstider skulle livet leves.

 

Vil du besøge Boringholm?

Der er ikke mange synlige spor efter Boringholm i dag, men der er adgang til den gamle banke i søen via en plankebro.  Du kan parkere bilen ved den lille p-plads ved Raskvej 52. Cirka 100 meter vest for parkeringspladsen fører en sti ind til området. Der er en infotavle med information om Boringholm ved indgangen til stien.

Boringholm ligger 500 meter fra Aale Teltplads, og hvis du er på kanotur på Gudenåen, er der mulighed for landgang ved lejrpladsen, få minutters gang fra Boringholm.

 

Andre historiske oplevelser

Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde

Hoteller i nærheden af Boringholm middelalderborg-ruin

 • Jørgensens Hotel

  16,99 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Hedegaarden

  17,02 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  19 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  24,28 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Skanderborghus

  27,6 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Hotel Svanen Billund

  32,21 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Nørre Vissing Kro

  32,43 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Refborg Hotel Billund

  33,19 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Hotel Dania Silkeborg

  34,24 km

  Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

  Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  34,45 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel