Brødrene Grams Arkiv og Museum

Foto: Destination Sønderjylland - Haderslev

Brochure - 2024, side 1,4

Foto: Destination Sønderjylland - Haderslev

Brochure - 2024, Side 2,3

Foto: VisitHaderslev

Brdr. Gram Museum

Se, hvordan et industrieventyr kan medvirke til udviklingen af en by. Besøg Brødrene Grams Arkiv og Museum.

Tag til Vojens og oplev eventyret om et landsbysmedie, der var med til at udvikle den lille stationsby, til en driftig by. Her får du historien om en virksomhed, der forstod at udvikle knowhow på alle fronter inden for køle-fryse teknologien. 

Landsbyen Vojens voksede, i takt med virksomheden, til en moderne provinsby. Uden Brødrene Grams energi og idéer havde der bare været marker, hvor byen nu ligger.

Efter rygterne om, at jernbanen kom til Sønderjylland blev byen grundlagt, og efter banen var etableret, kunne byen takke en fremsynet Hans Gram for, at han så muligheder heri og grundlagde sin virksomhed og at den gennem de efterfølgende 100 år beskæftigede en stor del af befolkningen i Vojens. I 1901 byggede Hans Gram et maskinværksted på 100 m2 i Vojens, hvor han bl.a. kunne levere komplette mejerier. Senere indtrådte broderen Aage Gram ind i virksomheden. Virksomheden skiftede samtidig navn til Brødrene Gram. I løbet af 100 år voksede antallet af medarbejdere fra nogle få til ca. 3500, og virksomheden fik datterselskaber og forhandlere over hele verden.


Åbningstider:
Museet er kun åbent efter aftale.
Skriv en e-mail til personalet med følgende information:

 • Ønsket besøgstidspunkt
 • Antal deltagere
 • Hvilken email-adresse svaret skal sendes til

Er der besøg med kort varsel, bedes man aftale besøget via telefon.

Ved gruppebesøg kan du også bestille:
- Servering med kaffe og brød m.m.
- Et indslag om Brødrene Grams eller Industriens historie.

Hoteller i nærheden af Brødrene Grams Arkiv og Museum

 • Tyrstrup Kro

  16,65 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Gram Slotskro

  16,67 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Agerskov Kro

  16,71 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Røde-Kro

  19,3 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Røde-Kro
 • Abild Kro & Hotel

  40,5 km

  Bo i naturskønne omgivelser på Abild Kro & Hotel, der ligger i Sønderjylland, midt i marsken og tæt på den tyske grænse. Oplev fænomenet Sort Sol eller den skønne natur ved Vadehavet. Glæd dig til at blive kræset om og få fantastisk service fra personalet.

  Læs mere : Abild Kro & Hotel
 • Benniksgaard Hotel

  43,63 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Kokkene tilbereder aftenens menu med udgangspunkt i gamle traditioner, men tilpasset nutidens smagsløg.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Hotel Tønderhus

  44,26 km

  I centrum af Marskens hovedstad ligger Hotel Tønderhus. Én af hotellets stolte traditioner er at kræse om gæsterne fra første færd. I den hyggelige restaurant serveres velvære med et glimt i øjet. Tønder er et naturligt udgangspunkt for store oplevelser, f.eks. Sort Sol i det barske marskland.

  Læs mere : Hotel Tønderhus
 • Bov Kro

  44,98 km

  Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

  Læs mere : Bov Kro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  45,87 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Hovborg Kro

  46,38 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro