Brolund Mølle ved Sdr. Esterbølle

Brolund Mølle ved Sdr. Esterbølle

Brolundvej 41

Sdr. Esterbølle

5471 Søndersø

Telefon: +45 6481 2044

Foto: Hans Kristian Eriksen

Brolund Mølle ved Sdr. Esterbølle i solskin med traktor i baggrunden

Foto: Hans Kristian Eriksen

Brolund Mølle med træer og buske i baggrunden

Foto: Hans Kristian Eriksen

Brolund Mølle med vindmølle i baggrunden

Brolund Mølle blev bygget i 1907 som en lille, grundmuret mølle, der var malet sort. Brolund er en gammel ejendom, der blev skabt ved sammenlægninger af gårdene i den lille udflytterbebyggelse Fjællebro og hørte under herregården Elvedgård fra 1600-tallet. Siden 1896 har gården været ejet af slægten Eriksen, og møllen blev bygget af den nuværende ejers farfar.

Dengang var der et teglværk ved ejendommen, der bl.a. producerede sten til portlængen, en fodermesterbolig ved vejen og selve Brolund Mølle. Møllen malede korn til dyrene på gården og til de andre gårde. Fra 1870-1910 blev der bygget mange møller på landet med det formål, men efterhånden blev de udkonkurreret af de store motormøller i byerne og petroleumsmotorer på gårdene. Brolund Mølle har ikke været i drift siden 1947, da der blev indlagt elektricitet på gården.

Vingerne forfaldt stille og roligt, og i 1995 blev de sidste rester af vingerne taget ned. Men ejeren ville gerne bevare møllen og fik den derfor restaureret samme år. Der kom nye vinger på, og den fik sin flotte hvide farve. Møllens vingefang er på 10,5 m. I 2014 blev vingerne restaureret igen efter en storm i oktober 2013.

I dag står Brolund Mølle i udkanten af landsbyen Sdr. Esterbølle som et flot eksempel på en lille gårdmølle, der var med til at gøre arbejdet på landet lettere. Der er ikke mulighed for at komme ind i møllen, men der er mulighed for at parkere ved møllen og se den smukke bygning.

Hoteller i nærheden af Brolund Mølle ved Sdr. Esterbølle

 • Frederik VI's Hotel

  10,25 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  11,48 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Hotel Knudsens Gaard

  19,65 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Munkebo Kro

  25,9 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  28,39 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Brobyværk Kro

  29,85 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Tornøes Hotel

  32,48 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  32,58 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Hedegaarden

  44,64 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Tyrstrup Kro

  45,48 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro