Livstræet ved Heksebroen, Jels

Livstræet ved Heksebroen, Jels

Koldingvej 2

Jels

6630 Rødding

Foto: VisitVejen

Livstræ ved Hærvejens vandrerute

Foto: VisitVejen

Livstræ ved Hærvejens vandrerute

Foto: VisitVejen

Livstræ ved Hærvejens vandrerute

Livstræet her vest for Heksebroen og ud til Hærvejens vandrerute er et gammelt egetræ, 3 favne tykt og med rødderne solidt plantet i jorden. Ikke sådan lige til at vippe af pinden (faktisk så stort, at det var lidt bøvlet at tage billede – du må tænke dig til toppen). Egetræer kan blive op til 1000 år gamle, så dette egetræ har måske set andre Hærvejsrejsende end dig?

Træet har haft god plads og godt med lys, og har derfor kunnet udvikle store, lavtsiddende grene, der rækker langt ud over sivkanten af Nedersøen.

Det er Naturstyrelsen, der står bag konceptet med Livstræer. Træer, der udnævnes til Livstræer, skal være mindst 25 cm tykke målt i brysthøjde (1,3 meter over jorden), der er ikke krav til træsort, og man udpeger typisk gamle egetræer som dette og andre gamle løvtræer gerne med atypiske træk samt træer med svampe, laver eller mosser. De er alle træer, som er vitale for biodiversiteten i skovene. Træerne beskyttes, så de får lov til at blive ældgamle og dø og vælte omkuld i skovbunden. Livstræerne beskyttes så de kan blive ældgamle og huse sjældne og truede arter, indtil de dør og vælter omkuld i skovbunden. Det drejer sig bl.a. om svampe, mosser, laver, insekter, hulrugende fugle og pattedyr f.eks. flagermus.

Vi har meget få gamle træer tilbage i Danmark. Og det er ikke fordi vores træer ikke kan blive gamle: Bøgen kan blive over 300 år gammel og egen mere end 1000 år gammel, men for 200 år siden var der meget lidt skov i Danmark. 

Kig alle tre billeder her over - der er til genkendelse, både hvis du kommer fra Jels - mod vest og hvis du er på ved til Jels - mod øst. 

Afstande:
Til Hærvejens vandrerute: 0 meter. 

 

Hoteller i nærheden af Livstræet ved Heksebroen, Jels

 • Gram Slotskro

  13,59 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Tyrstrup Kro

  15,65 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Agerskov Kro

  27,5 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Hovborg Kro

  31,58 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Hotel Rode-Kro

  34,18 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Rode-Kro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  39,27 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Svanen Billund

  40,11 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Refborg Hotel Billund

  40,36 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  42,16 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Hedegaarden

  44,87 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden