Mindesmærke for 9. April 1940

Foto: VisitHaderslev

9 april monument 2 (2)

Foto: VisitHaderslev

9 april monument 5 (5)

Foto: VisitHaderslev

9 april monument 7 (7)

Mindesmærke for 9. April 1940 

En forårsmorgen i 1940 beordres en lille flok danske soldater ud for at stoppe en invasion af Danmark fra en langt større og stærkere tysk overmagt. De faldne soldater er siden blevet husket for deres mod og tapperhed, i en tragisk historie om en rodet dansk kommandokæde, der ikke viderebragte ordren fra København om at overgive sig, før kampene havde raset i en time eller mere, et underbemandet dansk militær og et overlegent tysk militær med kampvogne og fly.

D. 9. april blev Haderslev by centrum for hårde kampe, der begyndte ved Hertug Hans Hospitalskirke, hvor en lille gruppe soldater var placeret med en fremskudt kanonstilling, og havde fået ordre til at skyde så snart de så tyskere i horisonten; de blev alle hårdt sårede og to døde senere af deres skader. Kampene fortsatte igennem byens gader, med fokus på Haderslev Kaserne, hvor soldaterne gjorde kraftigt modstand, indtil ordren om overgivelse fra København endelig kom helt igennem omkring kl. 7.45.

Mindeobelisken i gården ved Hertug Hans Hospitalet står kun et par meter fra det sted, hvor to af de faldne soldater blev dødeligt såret; Obelisken bærer navnene på de 4 unge soldater, der mistede livet d. 9 april, og den blev allerede indviet i d. 27 november 1940, kun lidt over et halvt år efter invasionen, på den dag der ville have været Kornet F. Vesterbys 21 års fødselsdag.

Hvert år siden har den militære garnison i Haderslev markeret sin respekt d. 9 april med kransenedlæggelse, honnør og taler ved mindeobelisken.

Hoteller i nærheden af Mindesmærke for 9. April 1940

 • Tyrstrup Kro

  12,56 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Hotel Rode-Kro

  21,94 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Rode-Kro
 • Agerskov Kro

  26,3 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Gram Slotskro

  28,05 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  38,4 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  39,72 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Benniksgaard Hotel

  41,26 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  42,49 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel 6400

  43,65 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Bov Kro

  45,89 km

  Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

  Læs mere : Bov Kro