Christiansfeld - UNESCO - Besøg Christiansfeld, en smuk historisk by

Foto: Destination Trekantområdet

Kirken i Christiansfeld _ Set lidt fra oven

Foto: Destination Trekantområdet

Bygninger i Christiansfeld

Foto: Destination Trekantområdet

Christiansfeld _ Byen

Besøg verdenskulturarven i Christiansfeld - stemningen og historien gør et besøg i Christiansfeld til en ganske særlig oplevelse.

Christiansfeld er verdensarv

Siden 2015 har Christiansfeld været en del af UNESCO Verdensarv. 

”Kvalitetsstemplet er sat på vores unikke Brødremenigheds by. At det er lykkedes, har rigtig mange mennesker en aktie i. Men når det kan ske, så er det jo reelt, fordi vores daværende konge Christian d. 7. gav lov til, at Brødremenigheden måtte opføre den unikke bymidte. Det blev starten på det, som nu er verdenskulturarv. Jeg ser frem til, at både turister og resten af Danmark vil få øjnene op for det helt særlige, der er i Christiansfeld.”
- Jørn Pedersen, tidl. borgmester, Kolding Kommune.

Udpegning af verdensarvssteder er baseret på UNESCO’s Verdensarvskonvention. Den har til formål at bevare verdens enestående natur- og kulturarv for kommende generationer.

Christiansfeld er optaget på verdensarvslisten som et enestående vidnesbyrd om et helt særligt religiøst samfund og dets etablering i Danmark. Med sine lige retvinklede gader og store kirke placeret i byens absolutte midte var og er Christiansfeld helt unik. Udover at være den eneste by af sin karakter i Danmark, er Christiansfeld på verdensplan den bedst bevarede af alle tilsvarende byer. Kirken har en aktiv menighed, hvor nogle medlemmer endda kan føre deres slægt tilbage til de allerførste, der rejste hertil fra Herrnhut i Tyskland for at bygge Christiansfeld. 

Læs mere om UNESCO Verdensarv Christiansfeld.

 

Bykernen i Christiansfeld
Christiansfeld er speciel ved at være planlagt på forhånd og bygget efter samme mønster som den første Brødremenigheds by i Herrnhut.. Byen er altså ikke opstået gradvist som så mange andre småbyer i Danmark. Størstedelen af den historiske bykerne blev bygget fra 1773 til 1812. Den er i dag både et levende kulturminde - og en del af byens og borgernes hverdag. Centrum i byen er den smukke kirke -Salshuset, omkring kirken finder man byens vigtigste bygninger. 

Europas bedst bevarede Brødremenighedsby
Brødremenigheden i Christiansfeld er en del af et verdensomspændende trosfællesskab med menigheder i mange lande. Christiansfeld er en af adskillige menighedsbyer i Europa bygget efter det helt samme design, men byen er den bedst bevarede af dem alle. Bygningerne står i dag, som da byen blev grundlagt på Kong Christians VII's bud i 1773.

Besøg en anderledes kirkegård (Gudsageren)
Gudsageren er Brødremenighedens kirkegård. Som det er tradition i Brødremenighedens kirken, hvor kvinderne sidder til højre og mændene til venstre i salen, så begraves kvinder på Gudsageren til højre mod øst og mændene til venstre mod vest. De fleste grave er helt ens som symbol på, at i menigheden er alle lige, også efter døden. Siden 1774, hvor Gudsageren blev indviet, er ingen grav slettet.

Christinero
Sydvest for Christiansfeld findes det fredede anlæg Christinero, der blev anlagt af kammerherreinde Christina Fridericia von Holstein sidst i 1700-tallet. Anlægget er nærmest en lille skov med særlige plante- og træarter. Året igennem er Christinero et yndet sted til en gå- eller cykeltur. I anlægget findes et kogehus, en pavillon samt et lille kapel ved Kammerherreindens gravsted. Endvidere er der små damme med naturligt forekommende artetiske kilder, hvorfra vandet sprøjter op. Fra Christinero går en sti til Tyrstrup gamle Præstegård med Bulladen, der er bygget i egetræ i 1668 og er den største bullade, som stadig står, hvor den er bygget. Bulladen er fredet.

Honningkager og kakkelovne
Christiansfeld er også kendt for sine honningkager og smukke kakkelovne.

Tidligt i byens historie startede både en bager og en ovnsætter med hvert deres håndværk i byen. Honningkagerne blev ikke bare en succes i Christiansfeld men også langt uden for bygrænsen. I dag er det muligt at besøge både Brødremenighedens honningkagebageri (Xocolatl) i centrum og Honningkagehuset i den sydlige del af byen.

Hoteller i nærheden af Christiansfeld - UNESCO - Besøg Christiansfeld, en smuk historisk by

 • Tyrstrup Kro

  0,91 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Gram Slotskro

  27,83 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  29,16 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Rode-Kro

  33,03 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Rode-Kro
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  33,47 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Agerskov Kro

  33,59 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  39,17 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  40,54 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Hedegaarden

  41,22 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Hotel Hovborg Kro

  44,05 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro